Fülbemászó talpalávaló: az esküvői zenekar

A lakodalom legmeghatározóbb tényezője az étkek és a nedűk mellett a zene. Ami a különleges alkalomra való tekintettel ott helyben születik - eleven zenészek, énekesek avagy dídzsék részvételével.    

Mert az ugye meg sem fordult senkinek a fejében, hogy odaállhat a lemezgyűjteményével talpalávalót keverni egész estére?

Első lépésként el kell döntenünk a stílust, és ez már nem egyszerű, hiszen a legtöbb fiatal ízlése nem fedi le teljesen a "hagyományos” lakodalmas zene repertoárját. Miután a menyasszony kisírta a szemét, hogy nem Kiss Tibi fog neki egész éjjel dalolászni a Quimby élén, és a vőlegény is fájdalmas sóhajjal lemondott a (néhai) Baby Sisters hölgykaráról, ketten együtt általában kikötnek a jó öreg tradíciónál. Mert bármennyire is fújunk hétköznapokon a Kék a szeme, arca csupa derű és a Kacsatánc című dalművekre, lakodalomban kiválóan el lehet rá a hajat ereszteni.

Általában két-három fős esküvői zenekart bárhogy és bárhol találhatunk: ismerősök lagziján, (esküvői, zenei) szakfolyóiratok hirdetései között vagy az interneten böngészve. Mielőtt biccentünk, mindenképpen hallgassuk meg élőben vagy felvételről a bandát, mert az egész este hangulatát elronthatja a repertoár összetétele, a sok ismétlődés és maga a hangzás, a játék minősége is. Ami a mennyit illeti: kaphatunk "én és a szintim”- formátumban nyomuló zenészembert negyvenezerért vagy négyfős csapatot hetven-nyolcvanezerért, innen általában felfelé szökik az ár. Van, aki estében, van, aki órában számol, táncos lábú vendégsereg esetén az előbbi éri meg jobban, de nem árt résen lenni: mi van, ha muzsikusunk nekiáll csomagolni a hangulat tetőfokán, mondván, lejárt a műszak, bezár a bál.

Nem szeretnénk azt sugallni, hogy muszáj behódolni a hagyománynak, elkötelezett partizók hívjanak nyugodtan dj-t, legfeljebb a nagyi aznap korán hazatér (bár még az is lehet, hogy ő élvezne legjobban egy laza triphop-ütemet). Érdemes érdeklődni a Tilos (vagy egyéb) rádiónál, egészen biztos találunk kedvenceink között wedding party-ra kapható lemezlovászt.