Csipkék királynője, a halasi csipke

Az avatatlan szemlélő szinte minden csipkét szépnek lát, a varrtat éppúgy, mint a vertet, vagy a csomózottat, kötöttet, horgoltat, a kézit és a gépit. Mitől különlegesen értékes a halasi csipke?      

Lakner Mónika, a Néprajzi Múzeum textil osztályának munkatársa szerint azért egyedülálló művészi értékű, mert teljes egészében kézi munkával készül. Klasszikus alapanyaga a különleges, fehérített lenfonal, előállító eszköze pedig a varrótű. A halasi leányok, asszonyok évszázados, öröklött technikával, fantáziát, szívet, türelmet, ízlést beleadva készítik e remekeket.

A huszadik század kezdetétől vonta magára a figyelmet két új magyar csipke, a halasi és a csetneki. A halasi gyorsan világhírűvé vált, míg a háziipari jellegű csetneki most éled újra Csipkerózsika-álmából.

A halasi csipke előnye, hogy viszonylag nem nagy múltú, ezért törvényei sem kötöttek - tudjuk meg Lakner Mónikától. Jellegzetes karakterét a vászonkötésre emlékeztető motívumkitöltés adja, amely kis felületekre tagolt mintákat borít. Semmilyen más csipkéhez nem hasonlítható! Első tervrajzait Dékáni Árpád kiskunhalasi rajztanár készítette és Markovits Mária a tervekből élő remekműveket varázsolt. Munkáját l902 karácsonyán az Iparművészeti Társulat kiállításán nagy sikerrel be is mutatták.

A keresztes, pávás és a Szentlelket ábrázoló kompozíciók hódító útja azóta is tart, és napjainkban már virágok, pávák, ember- és állatfigurák is ékeskednek a hófehér halasi csipkecsodákon, melyeknek valódiságát 1935-től védjeggyel - három kis hallal - is jelzik. Technikáját, mintegy ötvenfajta öltését Markovits Mária alakította ki és 1954-ben bekövetkezett halála után tanítványai vitték, viszik tovább a halasi csipke művészetét.

Az ismert és elismerten szép kézimunka ma reneszánszát éli. Nem véletlen, hogy ezt a míves-munkaigényes csipkét keresik világszerte, grammonkénti értéke az arany unciánkénti árát is jócskán felülmúlja. Megrendelésre is készítik a halasi asszonyok. Sok világhíresség ajándékai között megtalálható egy-egy szép darab belőle, többek között II. János Pál pápa, a japán császárné, valamint világhírű színészek, politikusok, neves közemberek mondhatnak magukénak egy-egy szépen megmunkált halasi csipkét.

Az aranykezű halasi asszonyok munkája - a herendi porcelán, a tokaji bor, a szegedi Pick szalámi, a Zwack Unikum után - hungarikum lett.

Halasi csipke története bővebben.